Vejen til skiinstruktør (jobbet) i Østrig

Vejen til skiinstruktør (jobbet) i Østrig

21. august 2023 0 Af skiundervisning

Af Staatliche Geprüfter Skiinstruktør & Skiführerin, Anne-Louise S. Jørgensen, St. Anton am Arlberg, Østrig

Jeg får ofte stillet spørgsmål om, hvordan bliver man skiinstruktør i Østrig. Hvor skal man tage instruktøruddannelsen i Østrig?  Skal man gøre alt selv? Eller tage uddannelsen via et dansk rejsebureau, der formidler instruktørkurser? Fordele? Ulemper?

I dette indlæg vil jeg – kort – nævne hvilke forskellige muligheder, der findes på markedet. Hvad jeg kender til på skrevne tidspunkt. Jeg håber det kan hjælpe dig lidt på vej til at udleve drømmen om at blive skiinstruktør i Østrig. Jeg skriver ikke alt forklaret ned til detaljer, da jeg finder det vigtigt, at man selv skal lave research; hvad der er bedst for en selv – situation, ønsker og behov. 

HUSK: Det er udvikling for mennesker ikke at få ALT serveret på et sølvfad 😊. 

SKIINSTRUKTØR UDDANNELSEN

En skiinstruktør uddannelse kan tages i mange lande på flere niveauer, fra basis til topinstruktør. Der findes efterhånden en del udbydere på markedet. Da dette indlæg handler om, hvordan man bliver skiinstruktør i Østrig, forbliver fokus rettet herpå. 

10 DAGES ANWÄRTER KURSUS I ØSTRIG

For at blive skiinstruktør i Østrig på basis niveau skal man tage et østrigsk Anwärter kursus, der finder sted flere gange om året forskellige steder i Østrig og varer omkring 10 dage. Når kurset er bestået, er der efterfølgende gode muligheder for at få job i en østrigsk skiskole. 

SØGE JOB I ØSTRIGSK SKISKOLE

Hvis man er smart, kan man skrive en jobansøgning til en østrigsk skiskole inden planlagt kursus og spørge, om de kan bruge ens arbejdskraft, hvis man efterfølgende sender bevis på bestået kursus. Ved at gøre det på denne måde, kan man selv styre, hvilket ski område i Østrig, man ønsker at undervise i.  Det er relativt nemt at få et job i en østrigsk skiskole (vel og vidende en større af slagsen) med bl.a. bolig og liftkort inkluderet. De større skiskoler i Østrig har især brug for din arbejdskraft i højsæsonen.

ØSTRIGSK ANWÄRTER KURSUS – GØRE DET SELV

Hvis man vil spare penge og føler man har niveauet på ski til at blive skiinstruktør på basis niveau i Østrig og kan tale / forstå tysk nogenlunde, er det helt klart anbefalelsesværdigt at tage skiinstruktøruddannelsen direkte hos østrigerne uden formidlingsbureauerne i Danmark. 

Man kan selv booke et instruktørkursus – oftest- inklusive overnatning/forplejning, liftkort m.m. hos eksempelvis Vorarlberger Skischulen, Tiroler Skilehrerverband eller Salzburgerverband. Transport til og fra Danmark skal selv arrangeres. Priser m.m. kan du læse om i nedenstående links:  

https://www.tirolerskilehrerverband.at/tiroler-skischule/ausbildungstermine/

https://www.sbssv.at/de/ausbildung/anwaerter/detail/snowboardlehrer-anwaerter-18/

https://www.skischulen.at/ausbildung/kurse-buchen/ski/641-anwaerter-ski-alpin-10-tage-08-30-uhr-mittelberg-ts-walmendingerhornbahn

Under Anwärter kurset kommer du i en gruppe, som du er sammen med hele ugen. Oftest sammensat fra forskellige lande. Derfor forbliver sproget indbyrdes i gruppen mest på tysk og engelsk). Dette kan man dog ikke vide helt på forhånd. Det afhænger af hvilke lande, de øvrige kursusdeltagere i gruppen kommer fra.

SKIINSTRUKTØR VIA “PAKKEREJSE” FRA DANMARK

Hvis du vil tage den lettere løsning – også den dyreste, kan du booke skiinstruktøruddannelsen som “pakkerejse” med start fra Danmark. Jeg ved f.eks. at følgende danske udbydere arrangerer skiinstruktøruddannelsen for dig samt job, bolig, liftkort og transport m.m.

skiers.dk (østrigsk ski instruktøruddannelse)

snowminds.dk (østrigsk skiinstruktør uddannelse)

skilab.dk (dansk ski instruktør uddannelse)

Ovenstående har hver især individuelle forskelligheder, som du selv kan studere nærmere ved at gå ind på deres hjemmesider. 

FORDELE & ULEMPER ?

Der er altid fordele og ulemper ved at gøre det på den ene eller anden måde. Du skal gøre op med dig selv, hvad der passer dig bedst. Skriv eventuel fordele og ulemper ned på en seddel, og du vil muligvis finde en løsning 😊 .

PAKKEREJSE VIA DANSK REJSEFORMIDLINGSBUREAU

Hvis du fungerer bedre i et trygt miljø med danskere omkring dig og har pengene til at tage med et formidlingsbureau fra Danmark, der arrangerer det hele, skal du gøre dette. 

Kursisterne bliver bedre forberedt på, hvad der går dem i vente skimæssigt og teoretisk. Det er sikkert sjovt og godt givet ud. Da jeg i min tid skulle tage instruktørkurserne på ski i Østrig var ovenstående udbydere ikke tilgængelige. Derfor kan jeg ikke selv svare på, hvordan det er.  

På trustpilot og på nettet, instagram m.m., samt via netværk kan man ofte finde personer, der har været på instruktør uddannelse hos nogle af ovenstående udbydere, som giver deres mening til kende. Det ser ud til, at der er mange “positive” reviews blandt alle 3 udbydere. Folk kommer jo på ski med en masse andre, der elsker skiløb, så det kan jo kun være et fantastisk miljø at være en del af 🙂

For mange danskere er et skiinstruktør uddannelse en del af deres sabbatår inden de skal videre i uddannelsessystemet. Derfor er det “at tjene penge” som skiinstruktør ikke altid så vigtigt for mange unge mennesker, da mange af folk på sabbatår ikke skal bruge skiinstruktør jobbet som en levevej fremadrettet. De skal bare have et fedt år.

ARRANGERE KURSET SELV

Ønsker du at gøre tingene mere selvstændigt og spare penge, øve sprog og møde flere ligesindede fra udlandet, skal du tage kurset direkte hos østrigerne. Du kan dog også være heldig/uheldig, at det kursus du har tilmeldt dig på, er det samme kursus, hvor deltagerne fra de danske formidlingsbureauer også er på. Det er også fedt at gøre det på den måde. Det gjorde jeg også selv, da andet ikke var muligt. Og jeg blev ikke ensom…

HVAD MED DEN DANSKE SKI SKOLE?

Du kan også tage en basis skiinstruktør kursus direkte hos Den Danske Skiskole (DDS) og få job i en østrigsk skiskole. Uddannelsen foregår mest på Hintertux gletcheren i Østrig. Undervisningen på instruktør uddannelserne foregår på dansk, hvilket kan være en fordel for mange danskere, der ikke kan tysk.

Hvis du eksempelvis tager basisskiinstruktøruddannelsen hos den danske skiskole (BSI), kan du for det meste få job i en Østrigsk skiskole efterfølgende. Jeg skriver for det meste, da det ikke er alle østrigske skiskoler, der ansætter folk med en skiinstruktør uddannelse, der ikke er fra Østrig. Hvis du skriver til en skiskole i Østrig, som du ønsker at arbejde i forinden, at du har intentioner om at tage en skiinstruktør uddannelse fra DDS, så spørg’ om de ankerkender denne. Hvis de gør, så er det ikke et problem at tage skiinstruktør uddannelsen hos DDS.

KONVERTERINGER AF SKI INSTRUKTØR UDDANNELSER

Med en smule papirarbejde er det muligt at konvertere skiinstruktør uddannelser. Dvs. har du et basic instruktør 1 & 2 fra DDS, kan det lade sig gøre at få konverteret denne til en Østrigsk Anwärter kursus eller omvendt. Læs mere om konverteringer her. I Tirol kan man få hjælp til konvertering ved at kontakte “TIROL”!

PLUS VIDEN: HØJSKOLER & EFTERSKOLER

Mange danske højskoler og efterskoler har også skilinjer, der tilbyder skiinstruktørkurser. Hvis man allerede i en meget tidlig alder ved, at man ønsker at gå på efterskole og blive skiinstruktør eller blive bedre på ski ved at tage en skiinstruktør uddannelse, kunne man jo tage på skiinstruktør linjen på f.eks. OURE EFTERSKOLE ! Det ville jeg da helt klart have gjort, hvis det fandtes dengang jeg var 15-16 år på efterskole! Jeg har hørt, at ventelisterne er lange på disse forskellige skilinjer på efterskoler, gymnasier eller højskoler. Det er derfor med at være tidlige ude!

TIL SIDST

Go for it. Det er pissefedt at være skiinstruktør. UANSET hvilken ski instruktør uddannelse du tager, vil du lære et eller andet og udvikle dig på forskellige områder.

/ Anne-Louise S. Jørgensen (freeridegirl.com)

P.s. Hvis noget i mit indlæg ikke skulle være korrekt, så fortæl venligst derom, således dette kan rettes 😊.