Begynder & skiløb – angst !

Begynder & skiløb – angst !

2. april 2022 0 Af skiundervisning

Kender du en, der har angst på ski? Tanken om at falde eller ikke at kunne styre farten gør vedkommende bange. Især angsten om det ”ukendte” & ”tab af kontrol” skaber angsten. Læs nedenstående indlæg, hvis du vil have inspiration til, hvad der kan gøres for at minimere angsten på ski hos din partner, ven eller veninde og dermed opnå en bedre – og måske sjovere skioplevelse med ham eller hende. 

Af Anne-Louise S. Jørgensen. Professional skiinstruktør i St.Anton am Arlberg, Østrig. 

BEGYNDERE & LETØVEDES MOTIVATION FOR SKILØB

Der er en del mennesker, der automatisk får angst, når de skal på ski første gang. Også dem, der er afsted flere gange. Heriblandt begyndere og letøvede skiløbere. I dette indlæg er der især fokus på de personer, der vil lære at stå på ski pga. manden, kvinden eller børnene – fordi “de andre” elsker at stå på ski. I sådan en situation kunne det være fedt, hvis man selv gik hen og ”syntes godt om” det, således skiløb bliver sjovt for en selv. Så er man indre motiveret, og man har større succes for at lære det og fjerne angsten, fordi man VIL DET.

Indre motivation: Jeg VIL lære det . Kommer af egen drive.

Ydre motivation: Partner siger jeg skal lære det. Jeg skal kunne følge med børnene etc. Ikke egen lyst.

Der er forskellige motivationsfaktorer, hvorfor man vil på ski – igen afhængig af niveau – og hvad man er vant til. Skiferie er generelt en fed ferieform. Sne. Gode pister. Off-piste. Adrenalin. Fart. Flow. Lykkefølelse. Bevægelse i frist luft og bjerglandskab, hygge, afterskiing. God mad. Hygge. 

KVINDER HAR MERE ANGST END MÆND

Jeg har stået på ski med blandede målgrupper efterhånden. Jeg er ofte ude med eksperterne, der vil ud i off-pisten. Jeg har også tit begyndere eller folk, der har stået på ski i mange år, men har fået angst pga. flere dårlige oplevelser på ski. 

Ofte er det kvinden, der har angst på ski. Jeg vil helst ikke generalisere, men det er resultatet ud fra mine erfaringer med undervisning og observation på pisterne af både mænd og kvinder gennem 17 år. Der er også mænd med angst på ski. Selvfølgelig. De udtrykker det dog ikke i så høj grad som kvinderne. 

ANGST & TAB AF KONTROL

Angst kan ses på kroppen
Skiløb skal være sjovt

Angst kommer først og fremmest til udtryk i kroppen. Og det kan man som erfaren skiinstruktør se med det samme. FOLK med angst ønsker kontrol. Hvis den følelse af kontrol er der, så er der mindre angst. Hvis en person får for mange udfordringer i forhold til færdigheder, opstår angst. Så har han/hun ikke meget motivation til at blive ved med at stå på ski. Sådan er det for mange. 

Fedest er jo hvis en person opnår selvtillids følelsen, ”Yes i can do it”.  Så har vedkommende mod til mere… Og så kommer det oftest helt af sig selv, at man har lyst til og føler sig klar til andre pister…

KLASSIKKEREN – MANDEN ”UNDERVISER” KVINDEN

Manden underviser kvinden på ski. Han er en erfaren, habil skiløber. Hun er letøvet, men har ikke været på ski i lang tid, så hendes følelse på ski er nærmest som at være helt ny i gamet. Parret starter sammen på børnebakken. Det går godt. Manden ser, at hun let kan komme ned ad den. Han tager hende med op i terrænet på en stejlere piste. Hun har ikke skifærdighederne til at stå stejlt endnu, hvilket resulterer i, at hun bliver presset og ikke kan følge med. Hun kommer for meget ud af ”komfortzonen”. Dette bevirker, at hun bliver så meget udfordret, at hun bliver panisk, begynder at råbe og skrige og græde.  Det fører til et kæmpe skænderi ude på pisten. Hun tager skiene af og tager røvturen ned ad pisten. Derefter har hun ikke lyst til at snakke til manden i flere timer efterfølgende. Hele dagen er ødelagt. Det kan være ferien er ødelagt eller for den sags skyld forholdet! 

Næste gang hun skal ud på ski, har hun angst på ski pga. denne oplevelse.

Måske har du selv oplevet en lignende situation?

SKISKOLE DEN BEDSTE LØSNING

Ovenstående tilfælde “mand underviser damen” ses til tider på pisten og skal helst undgås. Så hellere brug penge på en privat skiinstruktør. Ansvaret frataget dine hænder, og du slipper for stress og kan nyde ferien på en helt anden måde. 

”En klient har engang sagt til mig, at en skilsmisse er dyrere end at booke mig en hel uge til hans kone”. Han har sikkert ret !

Det er bedst at sende begyndere eller folk med angst på ski i skiskole med det samme! Det kan hjælpe til en bedre oplevelse på ski. Teknikken bliver forbedret og vedkommende får nogle gode tips og redskaber til, hvordan han/hun skal komme ned i området forskellige steder. Det er altid godt at komme lidt ud over komfortzonen, men med måde. Det skal man have en følelse for… 

OG … Ja opstår succesoplevelser på ski, så kommer selvtillidsfølelsen og angsten nedsættes!

Få evt. en instruktør med erfaring, således du er sikker på, at vedkommende ved, hvordan man psykologisk håndterer sådan en person. Som skiinstruktør er det også vigtigt ikke kun at se på øvelsesrække følgen i forhold til den skimæssige udvikling, men også at se på det menneske, som man har med at gøre. 

GODE RÅD TIL SKILØB MED DIN ANGST PARTNER

  • Succes oplevelser giver selvtillid 
  • Lad din bedre halvdel bestemme, hvor der køres. 
  • Vær’ tålmodig. Less is more. 
  • Stå ikke i nærheden af pistekanten, da personer med angst tror de ikke kan dreje eller stoppe i tide og styrter ned 
  • BLIV VED PERSONEN MED ANGST. TAG hensyn og vent ikke flere hundrede meter nede ad bakken.

ET ALTERNATIV TIL SKILØB

Det vigtigste er at skiløb skal være sjovt. Hvis man kun tager på ski på bekostning af andre og man ikke har det sjovt med det – (flere skiferier), så kan det være man skal droppe skiløbet og lave noget andet på skiferien. Man kan lave en masse andre ting i en skisportsby, mens de andre står på ski… Det er at finde ud af mulighederne.

/ Af Anne-Louise Saikkonen Jørgensen (Arlberg Freeridegirl)

Måske kunne du også være interesseret i at læse dette indlæg:

Gruppe undervisning eller privat instruktør – Hvad kan du anbefale?