Børn på ski. Første gang på ski med de mindste…

Børn på ski. Første gang på ski med de mindste…

1. april 2022 Slået fra Af skiundervisning

Hvor gamle skal børn være, når de starter på ski? Hvordan kan man forberede barnet på skiferie? Er der nogle ting som forælder, som jeg skal være særlig opmærksom på? Og som er godt at vide inden? Læs nedenstående artikel, som er skrevet af Anne-Louise, der har mere end 16 års erfaring som ski instruktør i østrigske St. Anton am Arlberg. Artiklen kan være med til at give dig inspiration og motivation til den kommende skiferie med dit barn.

Alder?

Der findes ingen ”perfekt” alder for børn, hvornår det er bedst at starte på ski.

Først og fremmest bør forældre vente med at sætte ski på deres børn til de er stabile og store nok til at kunne stå op og gå. Hvis barnet kun er 1 år gammelt og falder hurtigt sammen, fordi musklerne ikke er udviklet nok endnu, bør man helt klart vente. Det er heller ikke sjovt for barnet, hvis det skal tvinges på ski på forældrenes bekostning.

Hvis der er smil og glæde hos barnet, så er det jo fantastisk… Som forælder finder man hurtigt ud af, hvornår nok er nok…

Hvis man tager et barn på ski, når det f.eks. er 2 år gammelt, skal målet ikke nødvendigvis være, at barnet skal lære at stå på ski, men at barnet oplever noget nyt, hvor han/hun kan grine og have det sjovt. Har barnet glæde i sneen, som du kan se på kropssprog og grin, så er det mere end en succes… 

De fleste børn kan få meget ud af at stå på ski på en skiferie fra de er 3-4 år gamle. I denne alder kan børn oftest holde til at stå på ski i længere tid og kan forbedre deres egenfærdighed på ski. Om man starter på ski med sit barn som 3 årig eller 5 årig gør ikke en forskel på længere sigt. Børn kan blive ligeså gode skiløbere i deres voksenliv, hvis de starter senere på ski. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor meget skiløb de årligt får stået. Som forældre glæder man sig jo vildt meget til at ens børn kan stå på ski – hvis man selv er mega passioneret for skiløb.

Sammenfatning – Alder

Så børn omkring 4 års alderen er som regel stærkere i benene og kan koordinere bedre. Kort sagt: De vil lære skiløb meget hurtigere… Igen – med forbehold: Det kommer an på barnets mentale og fysiske udvikling og egen motivation for skiløb. Især også om det bliver en succes med skiløb første gang på ski.

MIN SØN – 2 år gammel – DEL 1 – Basis færdigheder på ski

Tilvænning – Hjemme

Hvis barnet er så heldig at have eget udstyr inden skiferien, kan barnet prøve at gå rundt med skistøvler og med ski på eksempelvis ude på græsset hjemme i haven eller inde i stuen, hvis dette tillades. Det kan være en kæmpe stor oplevelse i sig selv. Hvis barnet ikke er så gammel kan plastik ski anvendes. Der kan barnet have egne sko eller støvler på. Ellers til skiløb i skiområdet anbefales “rigtige” ski med “rigtige” skistøvler. Begrundelsen er, at dette giver meget mere stabilitet for barnet på ski.

HJELM & SKI BRILLER

Det er ikke alle børn, der kan lide at have hjelm på. I de fleste skiområder er det pligt at bære hjelm, når man er barn. Det anbefales helt klart, at børn bærer hjelm på ski!

Barnet kan vende sig til at bære hjelm ved f.eks. at bruge hjelm eller skihjelm under cykelturen i dagligdagen, når man ikke er på skiferie. Således bliver det naturligt for barnet at bære hjelm på ski. Det samme gælder med solbriller og skibriller. Solens stråler er hårde for øjnene. Vend dem til at bruge hjelm og solbriller i en tidlig alder, således det opleves naturligt for dem. Desuden hjælper det også at se andre børn i skiområdet bære hjelm og briller. Så ser de, at det er helt “normalt”.

BØRNEBØGER PÅ BIBLIOTEKET

Man kan låne børnebøger på biblioteket, der handler om ski & skiferie. Ved at læse sådanne bøger med sine børn, får børnene og forældrene en forestilling om, hvad man kan forvente at opleve på en skiferie. Derudover kan man bl.a blive informeret om tøjvalg, men også at man skal have hjelm på, at der er skiskole, men også at der ofte er en lang rejse fra Danmark til landet, hvor man skal på skiferie i.

YOUTUBE VIDEOER MED BØRN PÅ SKI

Desuden kan man også se youtube videoer med børn på ski. Hvis det er gode videoer, hvor børn har det sjovt, så smitter det helt sikkert af på børnene hjemme i stuerne.

MIN SØN PÅ SKI -2 ÅR – DEL 2 – TILVÆNNING OG BALANCE

Enkelte råd til skiløb med eget barn på skiferien

Første dag på ski i et skiområde skaber mange nye indtryk. Skiudstyr, hjelm og skibriller. Handsker. Lift, andre mennesker og en masse folk på ski og snowboard. I starten skal man ikke sætte mål for sine børn eller have høje forventninger, hvad de skal lære. Det kommer meget an på barnet, dets alder samt vejr og sne og pisteforhold på selve dagen.

Der er selvfølgelig børn på 2 år, der allerede kan at f.eks. dreje og plove, men at kunne dette skal ikke være et mål i sig selv. 

DET VIGTIGSTE ER AT BARNET HAR DET SJOVT PÅ SKI!

PIZZA, POMMES & LEGENDE LÆRINGSMILJØ

Og når barnet skal lære at bremse (plov), hedder det oftest “pizza” i børnesprog. Og parallel skiløb hedder “pomfritter” eller “togskinner”…

I starten er det hensigtmæssigt, at barnet lære basale skiteknikker, som at dreje og plove i ikke for stejlt eller udfordrende terræn og gerne i områder med træer, træklifter og forskellige pister med børne figurer, der fortæller en historie…. Alt billedsprog… Flyvemaskine, bold kast m.m. Det gør helheden kanon spændende!

Derfor husk at have skiløb med en twist af legende elementer og øvelser i baghovedet, når du er på ski med børn. Især ubevidst læring, så skiløbet foregår som en leg. Barnet tilegner sig naturligt en god position på ski, hvorved det automatisk bedre kan svinge og dreje. Hjælpemidler til sidstnævnte (styring med fødderne) kan desuden nævnes opbygning af slalombaner samt slangekørsel efter andre, der tvinger barnet til at dreje for at holde sig i sporet.

PAUSER & SUCCESOPLEVELSER

Især et barn, der ikke er ret gammelt, har brug for mange pauser, så forvent ikke at stå særlig meget. Når barnet har stået på ski over sin grænse, begynder det ofte at græde. Succesoplevelser skaber motivation og selvtillid. Lidt skiløb er bedre end ingenting. Så tag skiene af og byg en snemand eller lav sneboldskamp.

Før eller siden er dit barn hurtigere og bedre end dig på ski! Men det kan også gå den anden vej, fordi barnet bliver presset for meget i forhold egne evner og ikke får de pauser, som er nødvendige for barnet.

DERFOR: Succesoplevelser og chokolade pauser og leg er vigtigt.

UNDGÅ STEJLE PISTER

Ekstremt vigtigt er også, at forældrene ikke tager deres børn med ud på alt for stejlt terræn i forhold til hvad barnet har lyst til og har færdigheder til. Bliver ski oplevelsen ikke en god oplevelse, kan det kan have negative konsekvenser langt ud i fremtiden, især hvis barnet ikke kan komme ned på det stejlere terræn og styrter og kun får angstoplevelser med sig i bagagen. Børns ben kan hurtige blive trætte. Pludselig kan de ikke mere, og du må bære dem ned med ski på, hvis der ikke er en lift at tage ned i nærheden. Derfor kræver det også et vist færdigheds niveau for dig som forælder, hvis du skal kunne bære dit barn ned af stejlere pister. Her bliver du som forælder nødt til at tage et vist ansvar. I skal helst ikke begge komme til skade.

Skiskole anbefales

Nogle forældre har ikke succes med at stå på ski med deres børn eller lære fra sig. Det kan være svært, fordi barnet ikke altid hører så godt efter en mor eller far fremfor en skiinstruktør. Nogen gange er forældrene heller ikke selv så gode skiløbere, at de kan lære deres barn at stå på ski på den “gode måde”. Så ofte finder forældre ud af, efter en dag på ski med deres barn, at det er en god idé at sende deres barn i skiskole. I starten kan et par timer om formiddagen skabe underværker :-). De fleste skiskole tager børn ind allerede fra 3 års alderen. De skal højst sandsynlig være “ble fri” .

MIN SØN – 2 ÅR og 10 mrd – SKILØB sidst på ski sæsonen 🙂

Fortæl om egne erfaringer

I er mere end velkomne til at fortælle om jeres egne oplevelser med børn på ski. Jeg vil gerne poste relevante opslag på Instagram med jeres erfaringer. Jeg “tagger” selvfølgelig jeres navn i opslaget. Vigtigt er inspiration til omverdenen, så man er bedst muligt forberedt og kan få den fedeste skioplevelse 🙂 I kan sende jeres beretning på: info@skiundervisning.dk

Skrevet af Anne-Louise S. Jørgensen, founder & creator af

Outdoorwoman.dkFreeridegirl.comSkiundervisning.dk

MIN SØN på ski: 3 år og 9 mrd.