Vejen til østrigsk Skiführerin

Vejen til østrigsk Skiführerin

4. april 2022 0 Af skiundervisning

Drømmer du om at blive Østrigsk Skiführer ? 

(Austrian certified skiguide)

Læs med her, hvordan uddannelsesvejen til skiführer forløber. I nedenstående indlæg kan du læse det vigtigste i forhold til optagelsesprøven samt uddannelsens indhold og opbygning. Denne artikel er skrevet af Anne-Louise, der har mere end 16 års erfaring som ski instruktør i østrigske St. Anton am Arlberg. 

Skiführer – Hvad er det?

Skifører uddannelsen eksisterer kun i Østrig. I Østrig er det en høj kvalificeret og anerkendt uddannelse. Som skiführer er man bl.a. berettiget til at tage folk med ud på skitouring/ randonee i off-pisten i  åbent alpint gletcher terræn langt væk fra lifterne samt at tage klienterne med på heliskiing.

En skiführer har fokus på alpin sikkerhed og er en off-piste ski-guide på højeste niveau.

Off piste guiding I St. Anton

Anne-Louise S. Jørgensen. Certificeret østrigsk Skiführerin, december 2020. Hun kan bookes til off-piste guide: HER!

FORUDSÆTNINGER

Forudsætningerne for at komme til skiführer optagelsesprøve er først og fremmest at have afsluttet den staatliche diplomskilærer uddannelse fra Østrig. Dvs. man skal have bestået alle uddannelsestrin, fra Anwärter til Staatliche, af den østrigske skilærer uddannelse inden det er muligt.

LÆS EVT VEJEN TIL STAATLICHER SKI INSTRUKTØR HER! 

Desuden skal man have afleveret en lægeerklæring på, at man er sund og rask samt dokumentere 10 touring beskrivelser, man selv har gået, med min. 800 hm. pr tur.

De officielle forudsætninger for at komme på østrigsk skiführer eller snowboardführer uddannelsen kan læses på tysk (eller engelsk) her:

https://www.snowsportaustria.at/ausbildung/ski-und-snowboardfuehrer/

Tilmelding til optagelsesprøven?

Lige nu kan man ikke tilmelde sig til optagelsesprøven, da kurserne allerede er startet denne vintersæson. Derfor intet link til tilmelding. Link til optagelsesprøven vil normalt også oplyses i ovenstående link. Dette vil oftest være synligt et par måneder op til oktober, hvor optagelsesprøven finder sted.

OPTAGELSESPRØVEN – INDHOLD

Optagelsesprøven til skifører foregår hvert år i oktober måned på Hintertuxer Gletcher, hvor der er 4 forskellige discipliner, som alle skal bestås, for at komme ind på selve skiführer uddannelsen.

Optagelseskravene og disciplinerne kan variere år fra år. Da jeg var til optagelsesprøven i oktober 2019, var følgende indhold:  

  1. Konditionstest med touring udstyr: Man går ca. 540 højdemeter op med ski på. Starter fra Tuxerferner Haus (2660m) op til toppen af Olperer liften (3200 m). Mænd max. 60 min. Kvinder max. 70 min.
  2. Øvelse/Træning med lavinebipper: På tid skal man med lavinebipper, sonde og skovl finde 2 begravede rygsække i sneen. Der kan være flere rygsække begravet i samme felt, hvor man søger. Rygsækkene indeholder også lavinebippere (eller et sendesystem), der er på send, således disse kan findes. Den ene rygsæk skal lokaliseres med en sonde. Den anden skal, udover at lokaliseres med en sonde, også graves op.
  3. Abseilen/Rapelling: Her skal vises, at du selvstændigt har kompetencerne og færdighederne til selv at komme kontrolleret ned fra en lodret klippeflade med tilhørende, rigtige anvendelsesbar udstyr.
  4. Trittsicherheit & touring teknik: Ved Trittsicherheits-testen skal du gå i kupereret, klippe terræn med touring skistøvler, rygsæk og ski på ryggen. Du skal vise, at du kan gøre det let som en fjer, op ad og ned af. Sådan skal det i hvert fald se ud for øjet. Derefter skal du tage dine ski af rygsækken, tage dem på til touring og vise at du mestrer den gående skitouring teknik op ad bakke. Der lægges især vægt på teknikken, hvor du drejer, der på tysk kaldes for Spitzkehren technik. Hvis du ikke ved, hvad det er, så kan youtube være behjælpelig med at vise det.

Består man alle 4 enheder fra optagelsesprøven, kan man deltage på selve skiführer kurserne, der efterfølgende finder sted på forskellige tidspunkter i løbet af vintersæsonen. 

Dato og varighed for de forskellige kurser for 2021/2022 kan ses her: https://www.snowsportaustria.at/ausbildung/termine/

Kurserne på skifører uddannelsen

Basis kursus

Dette kursus foregår normalt på en gletcher, Dachstein Gletcher området, Simony Hütte.

Man får et indblik i, hvad man ”basis” skal kunne efter endt skifører kurset. Lærer man ikke alt på basiskurset, så finder man i hvert fald ud af, hvad det er man skal gå hjem og øve efterfølgende!

På basiskurset fokuseres meget på, hvordan man begår sig med reb og knob i gletcher områder. Hvilke knob skal man kunne som skifører i bjergene, hvordan skal man føre med reb på gletcher. Hvordan skal afstanden være, hvor mange personer osv.

Og da man som skiführer skal kunne stå for redningen af sig selv og andre, hvis man falder i en gletcherspalte, bliver forskellige rednings teknikker på gletcher også lært og øvet i praksis. Derudover er emner som vejr og sneforhold, orientering med kort og kompas og moderne gps system, planlægning & touring, sne og lavinekendskab, alpine farer, lavinetrænings situationer også med på programmet selvfølgelig.

Freeride & Touring Kursus

Dette kursus foregår normalt på Pitztaler Gletcher. Man er så heldig at bo på hotel.

På dette kursus laver man alt, især i praksis, hvad der er relevant i forhold til skifører arbejdet i den virkelige verden. Man lærer og forbereder sig på til eksamensugen. Det er et meget intensivt kursus. Hvis man er godt forberedt og husker ALT det tillærte fra basiskurset, er man relativ godt med.

På dette kursus er der også meget touring forberedelse som til eksamen. En dag forløber ofte således at 2 personer (som til eksamen) har fået en tur at planlægge til næste dag, som de skal lede og føre gruppen, man er en del af. Det kan også være, at en enkelt person pludselig får stukket en tur eller rute i hovedet af sin uddanner, således man ikke kan forberede sig dagen før. Man skal have antennerne ude. Man bliver løbende evalueret af sin uddanner på forskellige områder såsom sneforhold, vejret, alpine farer, orientering eller på hvordan du fører og guider en gruppe osv. Der er dog plads til fejl endnu, for det er jo ikke den endelige eksamensuge.

Om eftermiddagen trænes ofte emner, i forhold til eksamen, hvad der er relevant at øve med gruppen. F.eks. redningsøvelser i gletcherspalte, lavinebipper træning osv. 

Om aftenen er der teori indenfor forskellige emner. På mit kursus var der blandt andet også en hel dag med alpin førstehjælp samt lavinerednings aktioner, som vi simulerede i praksis. Fordi det SÅ er vigtigt! Sikkerheden skal være i top. Det er så vigtigt, at en skiführer ved, hvornår der er risiko for alpine farer og hvad der skal gøres i alpine nødsituationer. Man er jo ikke altid selv herre over naturen!

Eksamens kursus

Dette kursus foregår normalt i det fantastisk touring ski område, Bielerhöhe. Deltagerne bor på et hotel midt i skitouring paradiset.

På dette kursus skal man vise, at man har opnået kompetencer og de færdigheder, der forventes indenfor uddannelsens rammer.

Man kan komme til eksamen i alle forskellige emner indenfor skifører uddannelsen: herunder skriftlige eksamener og multiple choice tests (bla. emner som natur beskyttelse, udstyrs kendskab, gletchers ogbygning & historie samt regler love indenfor faget m.m.).

Der er også mundtlige eksamener: F.eks. om vejr- og snekendskab, lavinefare og forskellige metoder til at minimere risikoen for laviner m.m. Også er der selvfølgelig de praktiske eksamener, der fylder meget:

  • Man skal vise, at man sikkert kan guide og føre en gruppe i højt alpint skitouring område. Først og fremmest, at man går den rigtige rute! Men også at man har et vist færdighedsniveau indenfor touring og bjergbestigning, herunder at føre en gruppe ned ad offpiste ruter, men også gå op og ned ad stejle klippepassager med eller uden reb, hvor sikkerheden skal være i top. Også skal man jo kunne stå på ski i off pisten på højt niveau, men det tager jeg som en selvfølge på dette kursus.
  • Derudover er der også praktisk (mundtlig) sne og lavine kendskab. Man skal f.eks. kunne forklare, hvordan man laver og gennemgår en sneprofil samt vise/udføre en af de forskellige sne stabilitetstest, der findes samt nævne forskellene på disse.
  • BESTÅ redningsøvelser fra gletcherspalte: Man skal kunne redde sig selv samt 1 kammerat ved hjælp af bestemt metode lært på kurserne.
  • LVS SUCHE: LAVINE BIPPER SØGNINGS STATION:  en meget vigtig del af eksamen. Man skal som til optagelsesprøven gøre det samme som beskrevet i ovenstående felt. Afhængig af sneforhold, bliver tiden sat derefter. Denne gang er rygsækkene eller kasserne med modtagersignal oftest gravet 1 hel meter ned. Der skal virkelig fokuseres – og graves som gjaldt det et menneskes liv! TID ER LIV!

KURSERNES LÆNGDE & SELV TRÆNING ?

De forskellige kurser varer mellem 7-10 dages varighed. Det kan være, at det ikke er meget i dine øjne, men det skal siges, at kurserne er MEGET intensive. Hvis man ikke er meget bekendt med indholdet i forvejen (erfaring), så skal der trænes og øves meget i perioderne, hvor man ikke er på kursus.

I løbet af sin skiführer aspirant tid skal man også selv gå 5 ture a min. 800- 1200 hm, som skal fremlægges og dokumenteres på Freeride & Touring kurset.

Hvis nogen vil gå den vej, som jeg gjorde, at blive østrigsk skifører, så er det anbefalelsesværdigt, i hvert fald som dansker, at sætte sig ind i tyske fagord indenfor skialpinisme – og bjergsport, men også at øve, træne og være klar til højderne (højdetræning) og fokusere på målet i sidste ende. Hvorfor gør jeg dette her?

TRÆN MED VENNER ELLER EN COACH

Hvis du har venner, der er helt vild med klatring, touring og bjergbestigning eller er skiführer eller bjergführer allerede, er det anbefalelsesværdigt at træne med dem, da de oftest er bedre end dig selv og kender til det du skal ud i. De vil være din bedste læremester.

Hvis du vil til optagelsesprøve til skifører og er usikker på dine færdigheder og kompetencer i forhold til ovenstående, kan du også booke mig til at undervise og coache dig. Jeg har selv været igennem – og ved hvad det kræver.

God forberedelse kan helt klart anbefales, hvis man vil nå sit mål!

Skrevet af /Anne-Louise Saikkonen Jørgensen – @freeridegirlcom

Outdoorwoman.dkFreeridegirl.comSkiundervisning.dk

[fb_button]