Vejen til Staatlicher Skilærer i Østrig

Vejen til Staatlicher Skilærer i Østrig

4. april 2022 0 Af skiundervisning

Drømmer du om at uddanne dig til Staatlicher skilærer i Østrig? At få den østrigske, anerkendte ski instruktør uddannelse på højeste niveau i Europa? Så læs med her, hvordan vejen til staatlich geprüfter Skilehrer / Diplom skilærer foregår i Østrig. I nedenstående indlæg kan du læse det vigtigste i forhold til optagelsesprøven, tilmelding samt uddannelsens indhold og opbygning. Denne artikel er skrevet af Anne-Louise, der har mere end 17 års erfaring som ski instruktør i østrigske St. Anton am Arlberg. 

NB! I 2022 har optagelseskravene ændret sig, således man skal have bestået EU TESTEN inden man kan tage til optagelsesprøve på staatliche. Nedenstående artikel er derfor i visse omfang forældet. Der er stadig visse ting, som stadig er gældende og du finder relevante links, men jeg har ikke haft tid til at rette i bloggen helt UP2DATE endnu. Beklager.

Optagelsesprøven

For at komme til optagelsesprøve på staatlicher, skal du være fyldt 18 år og være uddannet Landesskilærer i Østrig eller have konventeret din PSI’er fra Den Danske Skiskole til østrigsk Landesskilærer. Derudover skal du have bestået snowboard Anwärter samt have en lægeerklæring på, at du er fysisk & psykisk sund og rask. Tilmeldingsblanket til Staatlicher Optagelsesprøve 2022 findes HER.

Info om optagelsesprøven

Optagelsesprøven til Staatlicher finder sted hvert år “normalt” over 2 dage fra midten af januar i Maria Alm, Salzburg, Østrig. I år (2021) blev optagelsesprøven afholdt d. 25 & 26 marts i Hinterreit, Maria Alm. Der var 140 deltagere, hvoraf 60 personer ud af disse bestod hele optagelsesprøven.

(Jeg skriver “normalt” således, da der er nogle faktorer, der er ændret den seneste stykke tid – herunder organisatorisk, men også coronamæssigt. Derfor ved jeg ikke med sikkerhed, om f.eks. optagelsesprøven finder sted samme sted, som den har gjort de sidste 10 år nu).

Stor slalom test / GS

Første dag er en storslalomstest, der køres på tid. For at bestå denne, skal man tidsmæssigt være indenfor en vis procentdel af forløbernes tid. Kvinderne har lidt flere sekunder at løbe på end mændene. Man har 2 forsøg i alt (2 gennemløb).

Hvis man er indenfor tidslimit, går man videre til skolesving og egenfærdighed, der foregår den næste dag. Ofte bliver dele af skolesvingene allerede kørt om eftermiddagen samme dag som storslalom.

Skolesving & egenfærdighed

Man skal “stå/køre” 3 løb i alt, hvor af 2 ud af 3 skal være positive. Det er en god idé at sætte sig ind i de østrigske skolesving, således man ved, hvordan de køres inden eksamen. Man man ikke altid vide, hvad man kommer op i, det kommer an på sne og vejrforhold, men oftes er det: Dynamisk lange til korte sving (skolesving), opkørt off piste og ”rytmeskift” på sort piste – dvs. lange til korte sving – ”din egenfærdighed” skal vises dynamisk og kontrolleret på bedste vis selvfølgelig.

Når man har været igennem alle 3 løb, samles alle et sted i bunden af området og uddannerne har en liste med startnumre samt navne, der bliver råbt op  – og man får at vide om man har bestået eller ikke bestået! Instruktør aspiranter, der ikke taler tysk, kan forvente en “tysk test”, da undervisning og undervisningsmateriale foregår på tysk.

Består man optagelsesprøven i januar, skal man huske at tilmelde sig til den egentlige uddannelse inden august samme år.

Selve tilmeldingen af uddannelsen foregår normalt via BSPA INNSBRUCK

 Uddannelsens opbygning

For at kunne starte på selve Staatlicher uddannelsen (udover at have bestået optagelsesprøven), skal man have deltaget i et snowboard Landeslærer kursus, der kan tages et par uger før den egentlige Staatlicher uddannelse starter. Man behøver altså ikke at bestå snowboard kurset. Deltagelse er nok. Dernæst skal man have dokumentation på endnu et førstehjælpsbevis x-antal timer samt have arbejdserfaring som skilærer (x-antal dage) inden man kan påbegynde uddannelsen.

Staatlicher / Diplomskilæreruddannelsen i Østrig løber hvert år fra start november til midt april, altså over en hel skisæson (ca. 65 dage), og er ca. opdelt i 6 kursusdele, fordelt over 2. semestre. Pauseperioderne får man brug for: Enten til at rehabilitere kroppen efter meget skiløb – eller for at arbejde som skiinstruktør i højsæsonen, således man kan tjene penge i de perioder, hvor uddannelsen ikke finder sted.

Uddannelsen er gratis (undervisningen på Staatlicher Ski), men der er udgifter til hotelophold, liftkort, mad og drikke osv. 

1. semester

Det første kursus i november foregår normalt på Pitztal-gletscheren i Tirol, Østrig. Der bliver trænet skolesving, race/porte, off-piste – samt skiundervisning – og om aftenen er der teori. På dette kursus er der ingen praktiske eksamener andet end en teoretisk, sportspolitisk eksamen samt en test i engelsk, der tester dine sproglige kompetencer i engelsk, således du kommer i den rigtige gruppe i forhold til dine engelsk kundskaber senere på 2. semester.

Kurset i Pitztal varer “normalt” omkring 14 dage og efterfølges af 14 dages teori kursus i Hintermoos ved Maria Alm med fag som blandt andet sports biologi, fysiologi, anatomi, kinesiologi, biomekanik, engelsk, skisportens historie og alpint skiløb. I Hintermoos vil der være eksamener i de teoretiske fag. Såfremt man har læst Idræt eller til fysioterapeut, kan man få konverteret dele af de teoretiske fag, fx anatomi og fysiologi, og man behøver ikke deltage i i hhv. dele af eksamener og undervisning.

I starten af december foregår uddannelsen 14 dage på Ski Austria Academy i St. Christoph am Arlberg. I det store ski område, hvor den kendte skisportsdestination, St. Anton am Arlberg, også ligger. Arlberg området er suveræn til at træne og udvikle sine færdigheder på ski og har ideelle forhold til at blive staatlich geprüfter skilærer. Der bliver, som i Pitztal, trænet i alle skimæssige færdigheder. I slutningen af dette kursus, finder en praktisk eksamen sted på ski: I udvalgte skolesving og egenfærdighed.

Består man ikke skiløbet, kan man tage en re-eksamen inden påbegyndelse af 2. semester. Bestås denne heller ikke, skal man vente et helt år med at komme til re-eksamen og følge et nyt hold. Dumper man over 3 gange i noget, skal man starte helt forfra på uddannelsen.

ALPIN KURSUS / EU SECURITY

I midten af januar afholdes EU security kursus i St. Christoph am Arlberg. Dette er et udvidet alpin kursus, som er afsat til kørsel i off-piste, hvor man blandt andet går i dybden med følgende: LVS-søgning, (Beeper-træning/avalanche transciever), orientering ved hjælp af kort og kompas, ski touring, off-piste guiding, gletcher og – sne kendskab samt andre teoretiske emner i forhold til sikkerhed udenfor pisterne. Deltagerne vil blive uddannet til at bevæge sig sikkert og kompetent væk fra pisten for at gøre deres gæster bekendte med den uberørte natur. Der vil også være eksamen i henhold til ovenstående emner på dette kursus. Dette kursus er bl.a. er min. krav for europæisk top instruktør niveau på ski (Eu – Security). Så har du Eu Security kan du evt. få dette kursus anerkendt, hvis du deltager på staatliche skilærer uddannelsen.

Det skal dog siges, at I Østrig forholder reglerne sig således, at man som uddannet Staatlicher stadig kun har tilladelse til det samme som en landesskilærer må med sine gæster ude i off-pisten: Off piste kørsel i nærområderne til pisterne er tilladt samt nedkørsel i off-pisten, hvor du rammer en lift i bunden, er ok. 

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder i off-pisten som ski instruktør med dine gæster, så spørg din skiskole chef. Du skal være uddannet Skiführer i Østrig for at tage folk med (skiskole gæster) på f.eks. randonee ture/skitouring, hvor du går op ad bjerget med skiene på ryggen eller med skind på skiene og evt. står på ski ned et sted, hvor der ikke er lifter i bunden, men hvor du skal tage en taxa eller bus eller gå til fods for at komme tilbage til civilisationen igen…

2. Semester

Inden man kan starte på 2. Semester på Staatlicher Ski uddannelsen, skal man have også deltaget i et 1-dags introduktionskursus i  langrend medmindre man har langrends Anwärter uddannelsen i forvejen.

2. semester starter i marts, hvor ski træningen intensiveres på højeste plan, således man er i stand til at klare de afsluttende eksamener i april. Der bliver trænet porte, new school, pukler og off-piste samt skolesving – og man bliver korrigeret og presset af uddannerne og hinanden ned til mindste detalje. Om aftenen er bliver der undervist i teoretiske fag. Det er også i marts, hvor storslalom testen, EU-testen, bliver kørt (min. krav for europæisk top instruktør niveau på ski)Det er også i dette semester, hvor undervisningseksamen finder sted ude på pisterne. 

Ja.. I dette semester bliver alle resterende eksamener i teori og praksis afholdt – og forhåbentlig derefter kan man kalde sig Staatlich geprüfter Skilehrer/in. Ellers må man op på hesten og prøve igen 🙂

Det var vist det hele. Der tages forbehold for ændringer, da uddannelsens opbygning og indhold kan være ændret, da der i 2021 er sket et skift i ledelsen. Jeg er glad for, at jeg fik lov til at tage uddannelsen under Rudi Lapper, der har gjort en fantastisk indsats og arbejde, da han var uddannelsesleder for den staatliche skilærer uddannelse fra 2013-2021.

NÅR DU HAR BESTÅET OG AFSLUTTET DEN ØSTRIGSKE STAATLICHE, KAN DU OVERVEJE OM DU SKAL GÅ VEJEN TIL ØSTRIGSK SKIFÛHRER; SOM KAN LÆSES VED AT KLIKKE HER:

Vejen til østrigsk Skiführerin!

Hvis du har yderligere spørgsmål eller har brug for at booke en “ski-coach” i forbindelse med dit skiløb eller eksamener på ski, er du velkommen til at kontakte mig.

/Anne-Louise

 www.freeridegirl.com

På dette link findes nyeste info på tysk om uddannelsen.

MVH:// Staatlich Geprüfter Skilehrerin – Anne-Louise Saikkonen Jørgensen